רשימת התפוצה שלנו מעודכנת מספר פעמים
בכל חודש על אירועים חשובים, מאמרים שכדאי לקרוא.
חברי איגוד
חברי איגוד יכולים למצוא כאן מידע על פעולות
האיגוד, להתעדכן
בכנסים ואירועים
, להציג עבודות, מאמרים ורעיונות
ולקבל חשיפה לפעולות שלהם. ניתן גם להרשם
לרשימת התפוצה
של האיגוד על מנת להתעדכן בבית, להציג את פרטי
הקליניקה שלך בעמוד הבית. החברות באיגוד מקנה הנחה בהשתתפות בימי עיון ופעילויות אחרות.
עבודות גמר בפסיכותרפיה חברי איגוד וגם פסיכותרפיסטים עמיתים, מוזמנים לשלוח לפרסום באתר האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה את עבודת הגמר שכתבו לסיום לימודי הפסיכותרפיה, עבודת גמר לאוניברסיטה או מאמרים והרצאות.
על הספר בספר הנוכחי משלבת גולן שני תחומים נפרדים לכאורה העוסקים בשאלת מהותו של האדם – חקר הסיבתיות הנפשית המניעה אותנו, כפי שמנסחת זאת הפסיכואנליזה, וחיפוש האמת הנוגעת לסיבה ולתכלית, על פי הקבלה והחסידות. המחברת נעזרת בכתביו של הפסיכואנליטיקאי מייקל אייגן, אשר משלב בתפיסתו הפסיכואנליטית מושגים קבליים כמו אינסוף, אמונה, ידיעה, שפה, מסתורין, ארוס, ספירות, תוך כדי כך שהוא מגלה נקודות השקה רבות ומפתיעות בין הפסיכואנליזה לחוכמה היהודית הקדומה. מרצה : רות גולן – פסיכולוגית קלינית ומשוררת , עוסקת בפסיכואנליזה כפי שקרא אותה לאקאן בחזרתו לפרויד. חוקרת את הקשר בין הפסיכואנליזה והעולם הרוחני האוניברסלי והיהודי. פרסמה שלושה ספרים בנושא המפגש של פסיכואנליזה ותרבות ושישה ספרי שירה.
מרצה: רבקה מצנר – עו”ס קלינית, פסיכותרפיסטית שחקרה את נושא המפגש בין הקבלה והפסיכואנליזה
במסגרת עבודת הדוקטורט במחלקה למחשבת ישראל באוניברסיטת בר אילן.
על הספר הספר עוסק במושג הלא מודע החברתי שהוא בעל משמעות מיוחדת לישראלים מאחר והוא עוזר לנו להבין את ההשפעה של טראומות חברתיות על התנהגות האנשים והחברות שאליהן הם שייכים.
מדינת ישראל היא תוצר של הטראומה ההיסטורית של השואה, ותושביה סובלים מטראומה מתמשכת של מלחמות וטרור. הכרך הנוכחי מנתח את הלא מודע החברתי של עמים כמו ברזיל, יפן,7 אירלנד, צ’כיה וגרמניה, אך הוא כולל גם פרקים על מיתוסים שיש להם נגיעה בישראל כמו עקידת יצחק.
“הספר מקיף ומעודד דיון מעמיק בהיבטים שונים של חברות שהחברים בהן אינם מודעים להם. מטריצות היסוד של יפן, ברזיל, גרמניה, צ’כיה, בריטניה ואירלנד, ואף העדה הדרוזית בישראל, נחקרות לגילוי מאפייניהן המשותפים ותכונותיהן הייחודיות. מחקר אנליטי-קבוצתי מרתק זה יעשיר את ידיעותיהם של עמיתים וסטודנטים כאחד.”
נשיא החברה הבינלאומית לאנליזה קבוצתית ,PhD , רובי פרידמן הוא פסיכואנליטיקאי, אנליטיקאי קבוצתי ויועץ ארגוני, בפרקטיקה PhD ארל הופר פרטית בלונדון. הוא מדריך ומכשיר אנליטיקאים של המכון לאנליזה קבוצתית ואגודת הפסיכותרפיסטים הבריטית ומרכז לונדון לפסיכותרפיה.
הוא פסיכולוג קליני ואנליטיקאי קבוצתי, בפרקטיקה פרטית PhD חיים וינברג בקליפורניה. הוא סגן נשיא לעניינים אקדמיים ומנהל התכנית הבינלאומית בבית הספר לפסיכולוגיה בסקרמנטו, קליפורניה,
על הספר – בסרטיהם של קורוסאווה ואנגלופולוס, מענקי הקולנוע של המאה העשרים, משתקף עולם מיתי מרתק שמכיל שפע של ארכיטיפים, סמלים ומיתוסים של מעגל החיים. הניתוח המשווה של היצירות נסמך על הבנת הנפש לפי פסיכולוגית המעמקים של יונג ומתמקד במוטיבים של המסע, החיפוש, השיבה הנצחית.
ספר זה שהוא ספר שלישי שכתבה רות נצר על קולנוע, בהוצאת רסלינג, מתבונן בשמונה פרקי חלומות של הסרט ‘חלומות’ של י, ובמכלול סרטיו של תיאו אנגלופולס.
‘חלומות’ של קורוסאווה מתאר את מסע האינדיווידואציה מילדות עד זקנה, ומתעד את הדילמות השונות של האדם, המפגשים והמאבקים עם הלא-מודע, והחוויות המשמעותיות. המוטיבים בחלומות הם: כורח הפרידה מהאם, האבל על הפרידה מהאלים ומהטבע, מאבק בעוצמות כוחות הטבע ובריחה לדמיון, מאבק ברגשי אשמה ובפוסט-טראומה של קרב, מאבק בהצפה של העולם היצירתי וסכנת השגעון, מפגש עם ההיבריס הטכנולוגי והקרינה האטומית, הסבל של ההרס האקולוגי, ושיבה על עבר כפרי פשוט ומפגש מפויס עם המוות.
סרטי המסע של אנגלופולוס עוסקים כולם בחפוש הנואש להשיב דבר מה שהיה ואבד והוא בשורש נשמתנו. הרקע האישי לחיפוש שלו הוא החיפוש אחר האב שנעלם והחיפוש מכיל בו גם את החיפוש אחר האשה והאהבה ואחר המימוש היצירתי והעצמי האמיתי. באמצעות אודיסאוס ומיתוסים של יוון הקדומה משיב אנגלופולוס את היווני הפגוע ממלחמות המאה העשרים, אל שורש נשמתו במקורותיו ההיסטוריים, המיתיים והתרבותיים. על המרצה: רות נצר הינה פסיכולוגית קלינית, אנליטיקאית יונגיאנית ומדריכה בכירה, משוררת, אמנית וחוקרת ספרות וקולנוע. פרסמה ששה ספרי עיון, עשרה ספרי שירה וספר אוטוביוגרפי. מלמדת בבתי ספר לפסיכותרפיה יונגיאנית במכללת סמינר הקבוצים ובמכללת אורנים.
מפגשים בין השורות אנו שמחים להזמינכם למפגש עם ד”ר גיורא זקין נושא ההרצאה: “האדם הראשון, האדם השני וגן העדן” האם ניתן לטפל בגישות דינמיות שונות
תחת קורת גג תיאורטית אחת? הערב יתקיים: בתאריך 22.6.16 יום ד’, בשעה 20:30 , בבית אריאלה (רחבת מוזיאון תל אביב), שד’ שאול המלך 25, תל אביב. (חנייה בתשלום בצמוד למוזיאון).
מפגשים בין השורות אנו שמחים להזמינכם למפגש עם ד”ר אילן דיאמנט ויואב ברושי נושא ההרצאה: האלכימיה של המנטליזציה כיצד להפוך דווקא פערים בקשר הטיפולי למרכיב
טרנספורמטיבי הערב יתקיים: בתאריך 23.5.16 יום ב’, בשעה 20:30 , בבית אריאלה (רחבת מוזיאון תל אביב), שד’ שאול המלך 25, תל אביב. (חנייה בתשלום בצמוד למוזיאון).
המצבים השכיחים בהם קורסת יכולת המטפל למנטליזציה יוצרים פער בינו לבין המטופל, והם עלולים להתדרדר למצבי תקיעות ומשבר בטיפול. היחלצות המטפל מעיוורונו והשבת המנטליזציה דורשים קריאה קשובה ונכונה של איתותי המטופל. להבנתנו, ההשתתפות ההדדית בתהליך זה הינה אחד מגורמי השינוי המשמעותיים בטיפול.
נינה קולטארט היתה פסיכואנליטיקאית בריטית ובודהיסטית, אשר הגדירה עצמה כ”נציגה העצמאית ביותר של הזרם פסיכואנליטי העצמאי”.
בהרצאה תיסקר הדרמה שהולידה את הזרם העצמאי בחברה הפסיכואנליטית הבריטית, ממנו יצאה קולטארט; מאפייני הזרם העצמאי הבריטי; החשיבה הקלינית של נינה קולטארט; הסיבות שהביאו אותה לעיסוק בפסיכואנליזה; חמש התכונות המייחדות בעיניה אנשי-טיפול; ויחסהּ לשאלות של חיים ומוות.
ההרצאה נסובה סביב ספרה האחרון של קולטארט, התינוק ומי-האמבט.
הספר ראה אור באנגלית בסוף שנות התשעים, כשנה לפני שנינה קולטארט שמה קץ
לחייה, ויצא לאור בעברית ב-2012 בתרגומה ובעריכתה של אורה זילברשטיין,
בסדרת פגישות בהוצאת כרמל.
בהנחיית: ד”ר דורית מעוז, חברת וועד האיגוד. אורה זילברשטיין: פסיכולוגית קליני, מתרגמת הספר התינוק ומי-האמבט, מחברת המבוא בעברית, והעורכת המדעית. ד”ר עמית פכלר: פסיכולוג קליני, עורך-שותף בסדרת פגישות, הוצאת כרמל. ההרצאה של אורה זילברשטיין
על הספר ההורות היא אחת החוויות המשמעותיות ביותר בחיים הבוגרים. היא זהות מתפתחת אשר מהווה עבור רובנו חוויה מעשירה ומתגמלת. יחד עם זאת, הורים רבים סובלים לא מעט מאשמה, מאכזבה ומרגשות שליליים אחרים במסגרת הורותם. האם מדובר במצב קיומי בלתי נמנע? אילו תהליכים עשויים להקל ולהיטיב? כיצד אפשר להבין את החוויה ההורית ולשפר אותה? האם ומתי אדם זקוק/ה לעזרה בהורות? ומה ההבדל בין הדרכת הורים, ייעוץ וטיפול?
הניסיון להיות הורים טובים כיום נתקל בתהיות עמוקות לגבי מהותה של “הורות נכונה”. הספר מבקש לסייע בהבנת הפסיכולוגיה של ההורות ולהאיר כיוונים אפשריים למימוש מיטבי יותר של אבהות ואימהות. הספר מיועד לציבור הרחב ולאנשי מקצוע בתחומי הטיפול החינוך והבריאות.
הספר פונה לכל הורה סקרן ומתעניין, המבקש להתעמק במחשבתו על ההורות כהוויה ברת שיפור. מתוארים בו שלבי התפתחות בהורות וסגנונות הורות שונים, ודילמות הוריות שונות.
לאנשי מקצוע העובדים עם הורים מתוארים סיפורי משפחות, לצד תיאור ופירוט של מגוון סוגי ההתערבות הטיפולית האפשריים, משמעות הבחירה בכל סוג התערבות ומורכבות היחסים המתהווים במרחב הטיפולי. מתואר מודל עבודה של ‘טיפול פסיכודינמי בהורות’, טיפול רגשי ממוקד המיועד לאדם שכהורה חווה רגשות לא קלים לאורך זמן כלפי ילדיו או כלפי עצמו.
על הספר לנפש האדם יש שפה משלה לספר על מצבה. שפה זו שונה מהשפה המילולית כפי שאנו מכירים אותה בחיי היום-יום, והיא מנהלת איתה יחסים מורכבים. התנהגויות יומיומיות רבות ניתנות להבנה על רקע היחסים בין השפה הראשונית, והשפה המילולית הסמלית. הספר פורש קשת של מקרים בהם סימפטומים התנהגותיים מטופלים תוך בירור היחסים בין שתי השפות. חלקו הראשון של הספר, “משפה לחוויה” מציג מקרים בהם בני אדם מחיים בהתנהגותם ביטויים שפתיים שונים, ביניהם התנהגותו של אדם שהוא מאחר כרוני, המובנת כהחייאה של הביטוי “לאחר את הרכבת”, ביטוי שיש לו משמעות קונקרטית בחייו של אותו אדם, שאמו ניצלה ממחנות ההשמדה כיוון שלא עלתה על הרכבת שנסעה אליהם, או התנהגותו של אדם המתקשה להירדם, אשר מובנת כהחייאה של הביטוי “להירדם בשמירה” הנחווית עבורו כמסוכנת. חלקו השני של הספר, “מחוויה לשפה” מתאר שימוש במנגנונים בהם הדמויות המטפלות נעזרות בערוצים הלא מילוליים הפועלים בתוכן, כדי לדעת משהו על ההתנסויות הפועלות ברמה זו אצל האנשים בהם הן מטפלות ואשר את נפשותיהם הן מבקשות להכיר. תוך התבססות על גישות התייחסותיות ובין-סובייקטיביות, מדגימים מגוון המקרים המתוארים בספר אופנים שונים בהם נעשה שימוש “אובייקטיבי”, או ליתר דיוק שימוש מלומד, בחוויות סובייקטיביות של המטפלים כדי לנסח באמצעות מילים חוויות שהן טרום מילוליות. על המרצים: ד”ר יוסי טריאסט (Ph.D) – פסיכולוג קליני-מדריך ופסיכואנליטיקאי- מנחה (IPS). יו”ר החברה הפסיכואנליטית בישראל; בעלים-במשותף של מכון טריאסט-שריג לפסיכותרפיה. מרצה ומדריך באוניברסיטת תל אביב ובמכון הפסיכואנליטי הישראלי; מנהל-במשותף של התוכנית להכשרת יועצים ארגוניים בגישה פסיכואנליטית-מערכתית (POCD). ד”ר רוית ראופמן (Ph.D)– פסיכולוגית קלינית, מטפלת קבוצתית, ביבליותרפיסטית, חוקרת ספרות ומרצה בכירה באוניברסיטת חיפה.
ההרצאה תדון בארכיטיפ החובק כל של הקורבן, במבט מיתולוגי, דתי, תרבותי, בין אישי, בין מגדרי, ובעיקר ביחסי אדם לבין עצמו וביחסי גוף-נפש. נתבונן בקורבן כניסיון להתמודד עם הרוע, ההרס, החטא והכפרה; נראה את חיפוש המשמעות שבו, את משמעותו החיובית בהתפתחות התודעה האנושית, כמו גם את היבטיו הבעייתיים; נתבונן בעיקר במוטיב הקורבן הגואל (אחד מפרקי הספר) ולעומתו בקורבן הנשי (כפי שמופיע בפרק ‘המלכוד הנשי’), וכן ביחסי מטפל-מטופל. וכל אלה כפי שהם משתקפים בסרטים. רות נצר היא פסיכולוגית קלינית, אנליטיקאית יונגיאנית ומדריכה בכירה, משוררת, אמנית וחוקרת ספרות. פרסמה ארבעה ספרי עיון, תשעה ספרי שירה וספר אוטוביוגרפי. מלמדת בבתי ספר לפסיכותרפיה יונגיאנית, במכללת סמינר הקיבוצים ובמכללת אורנים.
היא משרטטת ביד אמן את דמויותיהם של שני האנשים שהטביעו חותם בל ימחה על חייה.
הערב יוקדש להצגת מארג שפות גוף לשם הכלת הגוף בחדר הטיפול, בחיי המטופל ובחיי המטפל.
מארג שפות גוף הוא מושג שד”ר ירום מציעה בספרה כמכלול של נקודות מבט אפשריות על תופעות גופניות המבטאות מצוקות נפשיות. הבנת איתותי הגוף מאפשרת פיענוח חסרים, תשוקות, חרדות ויחסים. הספר בא לצייד אותנו בכלי מרכזי להתבוננות בהיבטים גופניים ובעצמנו – תוך קבלת בעלות עליהם, כאספקטים של המטפלים ושל המטופלים.
קבלת עובדת הנוכחות הגופנית בטיפול תקל על הסרת מבוכה ויצירת תחושת אמינות.
נוכחותה של שפה להיבטי המיניות תבטיח שפן משמעותי בחייהם של אנשים בכל הגילים, שחשוב לחוש נינוחים בהתייחסות אליהם – יענה בחדר הטיפול. המתדיינים ושמות ההרצאות:
• ד”ר ניצה ירום – “דיאלוגים טיפוליים מתוך מארג שפות הגוף”
• גב’ ציפי רולניק – “השד, הפאלוס והמטפל שביניהם – דוגמה קלינית בעקבות ״שפות הגוף״
• ד”ר יפתח בירן – “מארג שפות הגוף – מחשבות נוירופסיכואנליטיות עם דגש על ״שפת הגוף הבין – סובייקטיבי״
• ד”ר רבקה דוידוביץ-אפשטיין מנחה ויושבת ראש האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה.
מתוך שלב מוקדם שנינה דווחה עליו:
סיבת הפניה: “ומכוון שאני עצמי הייתי שרויה במעין מצוקה קיומית כללית (המצב הכי קשה לטעמי, כשאין בעיה ספציפית שניתן לפתור אלא סתם מצברוח שלילי תמידי) שמתי פעמי אל הכורסא של ניצה”.
מהלך הטיפול אז: “כך ארע שפעמים רבות הגעתי ושתקתי”,
הרווח: “לאט לאט, בלי שבכלל שמתי לב, ומבלי שאני מבינה (גם היום) איך בדיוק זה קרה, התחילו כל מיני פלונטרים שהיו לי בבטן, בראש ובלב להיפתח…, וחלק שלם וגדול במח ובנשמה שלי זכה לראשונה
לראות אור יום”.
תפקיד המטפלת:”זהו עבורי אחד מהאלמנטים החשובים בטיפול – המטפל הוא מטפל ועולמו הפנימי או החוויות האישיות שלו אינן מענייני… אין לי חובות. אני לא כפופה לכללי נימוס…, לא מחוייבת להיות מעניינת, מצחיקה, חכמה, יפה ולא נדרשת לספק פתרונות לבעיות מצבים שמגיעים לפתחי… שעה בשבוע אני מתעסקת רק עם עצמי בצורה אבסולוטית ומרגישה עם זה טוב”.
על השלב הזה של הטיפול בנתן אני כותבת:
” הפיצול שנתן חש בין הראש לגוף היה ממשי מאד לגביו. ההצלחה האינטלקטואלית עוררה בו חרדות עמוקות של התנתקות מהגוף, של איבוד הקשר עם המציאות ושל אוטונומיית התודעה או האינטלקט שלו, שנחוו כמנותקים. הראש הפך למעין מפלצת; הגוף הלך והתרחק”.
ספרה השמיני ” PSYCHIC THREATS AND SOMATIC SHELTERS” יראה אור בחודש נובמבר שנה זו בלונדון בהוצאת ROUTLEDGE.
גב’ ציפי רולניק – עו״ס קלינית, פסיכותרפיסטית, מנהלת תחום פסיכותרפיה בקופת חולים מכבי, מחוז שפלה וירושלים, לשעבר יו״ר האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה.
ד”ר יפתח בירן – פסיכיאטר, נוירולוג, פסיכותרפיסט. מתמחה במכון הישראלי לפסיכואנליזה ע״ש אייטינגון. מטפל בסובלים מהפרעות סומטופורמיות ומהיסטריה.
ד”ר רבקה דוידוביץ-אפשטיין – יו”ר האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה. פסיכולוגית קלינית מומחית ומדריכה. במהלך השנים מרצה ומדריכה באוניברסיטת בר אילן, בבתי ספר שונים לפסיכותרפיה ובמוסדות מוכרים לבריאות הנפש. לשעבר מנהלת מרפאה לברה”ן ויו”ר הועדה המקצועית לפסיכולוגיה קלינית.